До краја године усклађивање података у катастру
објављено 16. новембра 2018.

Управа за пољопривредно земљиште и Републички геодетски завод почели су усклађивање података уписаних у катастар непокретности са фактичким стањем на терену, а том корекцијом доћи ће се до тачних података о површини пољопривредног земљишта у државној својини.


До сада су се у те површине убрајале и оне које на терену то нису биле, као што је случај са парцелама под шумом и управо ти, неусклађени, подаци чинили су попис и евиденцију пољопривредног земљишта у државној својини, готово немогућим задатком, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде.

 

Управа за пољопривредно земљиште доставиће, кроз овај пројекат, Републичком геодетском заводу податке о стању на терену како би се у службама за катастар непокретности проверили уписи. По потреби, биће урађена и исправка начина коришћења земљишта, односно културе, а очекује се да буду ажурирани подаци за 150.000 хектара.

 

Договорено је да се најпре коригују подаци о парцелама на којима се на терену налазе шуме, а у катастру се воде као пољопривредно земљиште.

 

После идентификације свих парцела које се на терену налазе под шумом и корекције података у катастру непокретности, управљање тим површинама би требало да буде пренето јавним предузећима која су задужена за газдовање шумским добром.

 

Планирано је да тај посао буде завршен до краја године, коришћењем дигиталне платформе ГеоСрбија, на којој се налазе дигитални катастарски планови, ортфото и сателитски снимци, истиче се у саопштењу.


извор вести: 021.rs